Værste er den nye bydelen i Fredrikstad, og presis klokka 10.00 den 31. oktober kunne direktør i Værste AS, Trond Delbekk og ordfører Arne Sekkelsten erklære starten for en ny epoke med 600 nye arbeidsplasser der det en gang var et av landets største skipsverft. Det virket som om halve byen ville være med på åpningen av den nye bydelen denne dagen.
Direktør Trond Delbekk sa i sin tale at Værste AS i samarbeid med Scala Eiendom var både stolt og glad over å kunne invitere til en ny bydel i Fredrikstad.
Gjennom en god miks av boliger, skoler, næring, idrett og kultur skal Værste bli en aktiv og levende bydel. Det var en lang debatt i byen før politikerne sa ja til å utvide sentrum inn på Værste.
Delbekk understreket at Værste AS har ønsket å skape et nytt sentrum i Fredrikstad.
– Værste er seg bevisst at vi driver destinasjonsutvikling, og et samlet Værstetorvet representerer et nytt, stort og viktig urbant sentrumsområde i byen, har Delbekk uttalt til Fredriksstad Blad. Noe av det samme gjentok han under åpningsseremonien.
Han tror «Værstetorvet» vil få mellom tre og fire millioner besøkende i året og bli svært synlig og omtalt langt utenfor byens grenser.
Værstetorvet er et gatebasert, moderne handlesenter med drøye 60 butikker og serveringssteder samt 10-12 ute på torvet, som i sum skal fremstå som et samlet handelsområde.
RGS en aktiv bidragsyter
Råde Graveservice AS er en av flere bidragsytere som har vært med å utvikle det store industriområdet til å bli en urban og levende bydel ved Glommas utløp.
Hos Værste-ledelsen var det bare glede å spore i dag, og medarbeiderne i Råde Graveservice fikk også skryt for vel gjennomført infrastruktur-jobb.
Grunnarbeid og infrastruktur
Råde Graveservice regner seg som eksperter på grunnarbeider og infrastruktur, og på Værsterområdet har selskapet levert god kvalitet til rett tid, understreker prosjektsjef Roy V. Jacobsen i Værste AS i minuttene før den offisielle åpningen. Direktør Trond Delbekk skriver under på den uttalelsen.
Daglig leder Terje Andersen i Råde Graveservice legger ikke skjul på sin stolthet over det firmaet og de mange dyktige medarbeiderne har utrettet de siste fire årene på Værste-tomta. Selskapet var involvert helt fra grunnundersøkelsene startet og vil fortsatt være aktive i den nye bydelen fram til over nyttår.
Har levert solid arbeid
– Anleggslederne Lars Erik Eriksen og Laila Næshagen har ledet dette arbeidet på en forbilledlig måte. De har stått på langt ut over hva man kan forvente, og det samme vil jeg si om alle involverte fra både anlegg, grått og grønt, sier Andersen.
– Vi mener vi har levert i henhold til bestilling, og på enkelte områder har vi bidratt til enda bedre løsninger enn opprinnelig planlagt. Det har også noe med byggherrens vilje til å gjøre prosjektet til mer enn et ordinært byggeprosjekt. Blant annet har Værste AS bidratt med 200 millioner kroner i ny infrastruktur, som en gave til Fredrikstad kommune. Mye av dette er det nettopp Råde Graveservice som har utført, og vi er stolt over å kunne overlevere vår del av dette store prosjektet, som har en totalramme på drøye 2,5 milliarder kroner.
Denne dagen er både hyggelig og vemodig, sier anleggsleder Lars Erik Eriksen, som også er prosjektleder for dette konkrete prosjektet i Fredrikstad.
– Vi føler at vi har fått være med på noe stort. Vi har løst krevende oppgaver sammen med dyktige kolleger i flere selskaper og med totalentreprenør Solid Entreprenør. Utbyggingen av Værste med Værstetorvet og Byhaven har vært svært lærerikt, spesielt når det gjelder logistikk, sier prosjektleder Lars Erik Eriksen og anleggsleder Laila Næshagen.
De to har jobbet tett sammen og Laila innrømmer at det har vært godt å ha Lars Erik som en mentor i en bratt læringskurve.
– Selv om Lars Erik har langt fartstid og rykket opp som prosjektleder for dette prosjektet har vi vært likestilte og fordelt arbeidsoppgavene på en naturlig måte. Lars Erik har sørget for god framdrift, mens jeg har kvalitetssikret jobben og vært tett på de enkelte medarbeiderne. Vi har delt på oppgavene også i byggemøter og kontakt med både hovedentreprenør og byggherre.
De er svært så tydelig på at medarbeiderne må få velfortjent ros. De har vist en fantastisk arbeidsmoral, mener de to. De er aldri blitt beordret til overtid når det har vært nødvendig. Vi har spurt om de kan bidra, og det har aldri vært nei. Her har våre folk jobbet til de ble ferdig med oppdraget, og det er grunnen til at vi holdt skjema til tross for at vi i perioder ble rammet av forsinkelser fra andre aktører, sier Laila Næshagen.
Laila Næshagen viser fram den spesielle gatesteinen med logoen til Råde Graveservice. Den finnes på tre ulike steder rundt kjøpesenteret, og er ment som en liten gimmick og takk for oppdraget.
Kritisk infrastruktur
Råde Graveservice fikk oppdraget med å sikre kritisk infrastruktur og HMS på Værstetorvet, inkludert ansvar for sikkerheten inne på området i tillegg til vei, vann og øvrig VA. Selskapet har også klargjort alt av utomhus flater på bakkeplan. Det vil si etablering av en ny rundkjøring, nye adkomstveier, fortau, fotgjengerovergang i støpt betong, nye vingemurer, kantstein og nytt torg.
Det er etablert ny VA-grøft, kabelgater, signalkabler for veibelysning og etablering av skilter, for å nevne noe av den nye infrastrukturen.
Det mest i øyenfallende er den nye rundkjøringa ved Bjølstadtunnelen. RGS skal i tillegg plante 50 trær i området i tillegg til 1500 buskvekster våren 2025.
Rett ved hovedinngangen har Råde Graveservice opparbeidet et lite grøntanlegg i forbindelse med åpningen. Det framstår som et stort blomsterbedd, der anleggsgartneravdelingen fikk frie hender, forteller Petter Gabrielsen, som er prosjektleder i Råde Graveservice Anleggsgartner.
Bløte masser
Råde Graverservice har gravd ut 70 000 kubikk med landmasse, i tillegg til 2-3000 kubikk med fjell og arbeidsplattformer i betong. Det er store mengder med bløte masser i området og dette måtte sikres.
Nå er det den nordre delen av Værstetorvet som står for tur. Her er Råde Graveservice godt i gang med utkjøring av masser og påfølgende støping av arbeidsplattform på 650 kvadratmeter.
Denne delen ligger ved foten av gangbroa, på en av byens mest sentrale tomter. Her vil det bli etablert 12.000 kvadratmeter med næringsarealer, egnet for handel, servering, kontor og tjenestevirksomheter. Dessuten skal et veistykke på sydenden av det nye kjøpesenteret ferdigstilles.
Det er liten tvil om at samarbeidet mellom Råde Graveservice og Værste AS vil fortsette, men RGS må selvfølgelig levere både på kvalitet og pris for å sikre seg nye oppdrag, understreket direktør Trond Delbekk da han etter åpningen takket medarbeiderne i Råde Graveservice for jobben så langt.
TEKST OG FOTO: ODD BORGESTRAND